X

Primul simptom al cancerului de colon care este adesea trecut cu vederea

Primul simptom al cancerului de colon care este adesea trecut cu vederea. Cancerul de colon este o boală din ce în ce mai frecventă care afectează populația, dar simptomele sunt rareori observate până când este prea târziu.

În medie, o persoană are scaune între trei ori pe zi și trei ori pe săptămână. Este o funcție corporală necesară care ajută la expulzarea alimentelor nedigerate și a altor produse reziduale din organism. Deși scaunele pot arăta diferit în ceea ce privește culoarea și consistența din motive inofensive, cum ar fi o schimbare în dietă, acestea pot semnala, de asemenea, ceva mai grav.

Din acest motiv, experții recomandă că este important să vă verificați scaunul înainte de a trage apa la toaletă.

CITEȘTE ȘI: Plantele care au grijă de colonul tău: Reduc inflamația și ameliorează spasmele intestinale

Forma scaunului

Forma scaunului poate indica în mod semnificativ boala. Mai exact, medicii au avertizat că scaunele subțiri și strânse pot fi un semn al unei serii de probleme, inclusiv al cancerului, cunoscut și sub numele de cancer colorectal.

Pe baza graficului Bristol privind scaunele, scaunele crude ar trebui să aibă formă de cârnați, să fie subțiri și acoperite de crăpături. Deși scaunele libere ocazionale pot fi doar un semn de constipație, ele pot semnala și probleme digestive cronice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), diverticulita și chiar cancerul.

Dacă scaunul dumneavoastră este strâns, fibros sau ca un creion, ar putea însemna, de asemenea, că sunteți constipat, adică aveți mai puțin de trei scaune pe săptămână. Acest lucru se poate datora unor factori din stilul de viață, cum ar fi faptul că nu consumați suficiente fibre, nu beți suficientă apă și nu vă mișcați suficient.

Dar Fight Against Colorectal Cancer a declarat că scaunele moi ar putea fi un semn de obstrucții, cum ar fi tumorile. Organizația de caritate afirmă: „În majoritatea cazurilor, scaunele strânse care apar rar nu sunt un motiv de îngrijorare. Dar dacă aveți scaune fibroase timp de mai mult de o săptămână, solicitați asistență medicală.”

Acest sfat este susținut de experții în sănătate de la Clinica Mayo din SUA. Ei spun că: „Strânsoarea scaunelor care apare ocazional este probabil inofensivă. Dar, în unele cazuri, scaunele strânse – mai ales dacă sunt subțiri – pot fi un semn că colonul se îngustează sau că există un blocaj.”

Cancerul de intestin poate provoca și alte modificări ale scaunului. NHS avertizează să fiți atenți la: „Modificări ale scaunelor dumneavoastră, cum ar fi scaunele moi, diareea sau constipația, care nu sunt normale pentru dumneavoastră. De asemenea, este posibil să trebuiască să mergeți la toaletă mai des sau mai rar decât de obicei.”

CITEȘTE ȘI: Trei fructe care sunt bune pentru colon: Sunt bogate în fibre și ajută digestia

Sângele în scaun este un semn că trebuie să mergeți la medic. Indiferent dacă este sânge închis la culoare sau deschis la culoare, faceți o programare la medicul dumneavoastră.

Alte simptome ale cancerului includ:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro